Thursday, April 05, 2007

The Great Unwanted

Imorgon släpps Lucky Souls debutalbum The Great Unwanted och det brittiska poplandskapet förändras för alltid.


Med ett överhettat stroboskop shake shimmy shimmy shake shimmy shakade Lucky Soul sig in i våra spröda pophjärtan. Förra årets stora sommarhit Lips Are Unhappy skimrade ikapp med havet och det var bara början på en lång vänskap. Lucky Soul fanns med mig där jag trivdes. Lucky Soul på youtube, på efterfester och på blekingska innan Au Revoir Simone gick på. När förra året summerades var Lucky Soul mitt självklara förstaval i kategorin bästa nya band och både Lips Are Unhappy och The Great Unwanted kom välförtjänt med på top10 över förra årets bästa låtar.

Fullängdaren The Great Unwanted har varit klar länge men det var först för ett par veckor sedan som den letade sig ut på nätet. För mig som mest lyssnar på melodier och sång är The Great Unwanted en enda lång uppvisning. Sångerskan Ali Howard bemästrar både solskenspop och söta små visor men det är helheten som imponerar mest. Lyssna på tempoväxlingarna i Ain't Never Been Cool och slutet i One Kiss Don't Make a Summer. Från det att inledande Add Your Light to Mine, Baby rullar igång får jag höra alla mina gamla favoriter förutom Give Me Love.

Add your light to mine x3
Together we could shine

Lucky Souls styrka är också deras enda svaghet. Ibland känner jag att de saknar djup och The Great Unwanted låter mer som en samling än ett album. Det är också det mest negativa jag har att säga om skivan. I fallet Lucky Soul lämnar konceptet popperfektion trots allt väldigt lite att önska och det är svårt att klandra ett band för att de är specialister på att skriva hits. Lucky Soul har aldrig utgett sig för att vara ett band att gråta till och alla kan inte vara allting samtidigt.
Glöm utstuderade The Pipettes och glöm sextiotalet, Lucky Soul känns mest hemma i den samtida popscenen där de placerat ut en aldrig sinande godisautomat.
The Great Unwanted är en av 2000-talets tio bästa skivor. Men. Den får inte en tia. Inte när Last Song avslutar istället för underbara It's Yours. Som om det skulle spela någon roll. Vad som än händer under resten av året kommer The Great Unwanted att låt för låt kunna matcha allt. Allt.

9/10

No comments: