Thursday, December 31, 2009

2009

Årslistan för 2009 är slutligen klar och det är tydligt för mig att lyssnandet varit koncentrerat till ett fåtal skivor. Lacrosse toppar albumlistan och sedan är det egentligen ett stort hål ned till The Jezabels. När jag lyssnar på Bandages for the Heart känns det nästan som tiden innan internet, då jag kunde lyssna på en skiva i månader.

2010 blir förmodligen en sorts comeback för below the stars. Jag har en del idéer som jag vill genomföra och om allt faller väl ut så blir det ett mycket intressant år här på bloggen.

Album
1. Lacrosse - Bandages for the Heart
2. The Jezabels - The Man Is Dead EP
3. The Pains of Being Pure at Heart - The Pains of Being Pure at Heart (LP)
4. Strawberry Whiplash - Picture Perfect EP
5. Camera Obscura - My Mauldin Career
6. The Afternoon Naps - Parade
7. Joy Formidable - A Balloon Called Moaning
8. Grand Archieves - Keep in Mind Frankenstein
9. The Starlets - I Wake Up Dreaming
10. Burning Hearts - Arboa Sleeping

också bra: The Fauns - The Fauns, Headlights- Wildlife, State Broadcasters - The Ship and the Iceberg, JJ - JJ no 2, Immaculate Machine - High on Jackson Hill, God Help the Girl - God Help the Girl

Låtar
1. Lacrosse - Come Back Song #1
2. The Pains of Being Pure at Heart - Young Adult Friction
3. Camera Obscura - French Navy
4. The Jezabels - Disco Biscuit Love
5. The Pains of Being Pure at Heart - Stay Alive
6. Grand Archieves - Oslo Novelist
7. The Starlets - To the Winter Park
8. The Jezabels - Be a Star
9. Burning Hearts - I Lost My Colour Vision
10. Strawberry Whiplash - Celestial
11. Ohbijou - Wildfires
12. Sally Shapiro - Miracle
13. The Besties - Man vs Wild
14. Metric - Sick Muse
15. Anna Järvinen - Äppelöga

Friday, December 11, 2009

The Jezabels - Disco Biscuit Love

Kylie Minogue och landsmannen Nick Cave förenades på dödligt allvar 1995 i duetten Where The Wild Roses Grow. Det kan mycket väl ha varit det vackraste ögonblicket i australiensk popmusik.

Tio år senare lyckades Melbournebandet Architecture in Helsinki charma konsertbesökare över hela västvärlden med skivorna Fingers Crossed och In Case We Die i bagaget.

Den stora ön på andra sidan jordklotet har sannolikt haft mer att erbjuda än två visserligen mycket fina minnen, men det australienska popmusiklandskapet har alltid varit en öken för mig. Jag saknar en relation till landets förmodligen mest hyllade band The Lucksmiths och det är talande att jag endast fastnat för låtarna Camera-Shy och T-shirt Weather bland material från elva album. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av australiensk musik och det är fullt logiskt att jag inte ansträngt mig mer för att undersöka dess scen. Om jag skulle försöka beskriva den skulle jag nog säga "begåvat, men tråkigt".

Det är därför så oerhört befriande att höra Sydneykvartetten The Jezabels vända upp och ned på min världsbild med discoaktig pianopop som i sin dansvänlighet slår sönder mina fördomar. The Jezabels gör musik att leva till. Disco Biscuit Love finns på bandets första skivsläpp The Man Is Dead EP som rakt igenom är alldeles lysande.

Tuesday, December 01, 2009

Lacrosse - Bandages for the Heart


Lacrosse andra album Bandages for the Heart är verkligen en kontrasternas skiva. Inledande We Are Kids och You Are Blind är upptempohits från en värld där solen alltid skiner, kärlek per automatik är besvarad och eventuella problem utan vidare kan skjutas up till morgondagen. Under ytan finns dock en oro som ständigt avbryter festen genom att föra tankarna mot livets sårbarhet. Den på lyssnaren väntande övergången mellan livsångesten i My Stops berättelse om en övergiven ung människas övervägande av det definitiva avskedet och Come Back Song #1 nyförälskelsedimmiga livsglädje är en närmast provokativ och för skivan representativ påminnelse om hur tillvarons pendel balanserar mellan glädje och sorg.

Bandages of the Heart kan under en första lyssning misstas för barnmusik. Nina Wähä och Kristian Dahl förmedlar låttexterna genom att sjunga allt samtidigt under hela skivan. Nina nyanserar rösten efter känsloläge och sjunger på det sätt som varje låt kräver. Ninas tilltal är genomgående naivt oberoende av sinnesstämning och sången direkt barnslig när hennes röst ger skivan dess karaktär. Kristian låter fortfarande som på debutalbumet This New Year Will Be for You and Me och sjunger i princip likadant på varje låt.

Producenten Jari Haapalainen har beskrivit Bandages for the Heart som "musik framförd av barn, men skriven för vuxna som vacklar sig fram i tillvaron". Jag vet inte om det här konceptet var Haapalainens eller bandets idé men det spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att värmen från debutalbumet fortfarande finns kvar och att de lekfullt inflikade konstiga syntljuden är underbara. Bandages for the Heart kan mycket väl vara den första skivan som överlevt Haapalainens produktion och bara det är fantastiskt. Varje regel har sitt undantag.

Var och en av de elva låtarna sätter sig i minnet och de har alla sina små egenheter. Favoriterna heter Song in the Morning, My Stop och Come Back Song #1. Det går inte att komma ifrån att My Stop och Come Back Song #1 är de känslomässigt starkaste spåren. My Stop är en smärtsamt uppriktig samtidsskildring oändligt långt borta från barnmusik. My Stop återger hur en ung människa som genomgår en livskris blir idiotförklarad och ignorerad av terapeuten.

When I talked to the psychiatrist, she merely shrugged at me
said this thing you're experiencing, you're not suicidal
you're just a human being my friend
and everybody feels like you do anyway


Men även om allt kanske inte är så dramatiskt och livsförändrande i efterhand så är de problem och känslor som finns där fullt verkliga och otroligt pressande för den som mår dåligt.

But look at me, now look at me
with my hand and my feet on the reiling
with my heart all bleed out
I bet you didn't believe me when I said that this was different
when I said that this as different


Något är mycket fel när den som söker hjälp istället blir trampad på. My Stop fortsätter med en monolog i vilken karaktären iscensätter sitt eget självmord så att det ser ut som mord för att föräldrarna som ställs inför mardrömmen att överleva sitt eget barn ska få någon utomstående att rikta sin sorg och vrede mot. My Stop är mycket tänkvärd kritik mot dagens individualiserade utslagssamhälle som, medvetet eller inte, förlorat såväl skyddsnät som medmänsklighet. Några sekunder senare startar Come Back Song #1 som med sin smittande livslycka fungerar som en första hjälpen-låda för ömtåliga unga människor som gråter inombords.

Jag känner oerhört starkt för den här skivan. Om den kommit några år tidigare hade den kanske varit en av de riktigt stora skivorna i mitt liv. Jag har inte drabbats såhär på ett känslomässigt plan av en skiva sedan Hello Saferides och Katie Goes to Tokyos debutalbum 2005 och 2006. Att lyssna på Lacrosse är som att för en gångs skull bli förstådd av någon känslosam person med ett varmt hjärta och liknande värderingar.

Lacrosse ger dock inga svar eller universallösningar. Bandages for the Heart är inget facit, endast en tröst för stunden. Lacrosse ställer bara frågorna, som i avslutande What's Wrong With Love. Det är upp till oss själva att forma vår egen framtid.

Friday, May 29, 2009

The Pains of Being Pure at Heart - Young Adult Friction

The Aislers Set suveräna skiva The Last Match släpptes på Slumberland Records våren 2000. The Pains of Being Pure at Heart tar nio år senare fram karbonpappret, ger ut sitt debutalbum på samma skivbolag och får det genombrott som The Aislers Set aldrig fick.

The Pains of Being Pure at Heart och deras självbetitlade EP slog sig in på min årslista när 2007 summerades. De fem låtarna var väldigt lika varandra i soundet och när jag hörde det inledande spåret This Love Is Fucking Right en utekväll på blekingska våren därpå konstaterade jag lite skämtsamt att The Pains of Being Pure at Heart spelat in samma låt fem gånger om men att det inte gjorde så mycket eftersom det var en bra låt.

När jag nu läser vad andra skriver om The Pains of Being Pure at Hearts debutalbum ser jag många nostalgiska beskrivningar med minnen av band som The Pastels, Popsicle, My Bloody Valentine och Lush. Själv tänker jag förutom nämnda The Aislers Set även på Ride.

The Pains of Being Pure at Hearts kan verkligen sin indiepophistoria men det slår mig hårt efter ett tiotal genomlyssningar av skivan att de saknar ett eget sound. Det hindrar den inte från att vara en av 2009 års bästa skivor såhär långt tack vare fantastiska låtar som Young Adult Friction och Stay Alive, men The Pains of Being Pure at Heart är alldeles för talangfulla för att kasta bort sin begåvning på ambitiösa coverskivor.

De personer som introduceras till indiepopmusiken genom The Pains of Being Pure at Heart kommer kanske att komma ihåg den här skivan som en av de stora skivorna i deras liv. För oss andra förblir den bara en bra skiva och det ligger något sorgligt i hyllningskörens ignorans av de uppenbara influenserna och insikten att kopior alldeles för ofta blir större än originalen.

Monday, May 25, 2009

The Popguns - Waiting for the Winter

Six weeks gone and not a word
this means the end


Wendy Morgans förtvivlade, olyckliga röst följdes av janglegitarrer genom en fantastisk upptempomelodi och jag fascinerades ännu en gång av att de mest bittra insikterna inte sällan berättas med de mest upplyftande och svängiga popmelodierna.

The Popguns träffade mig rakt i hjärtat redan på första försöket. Waiting for the Winter var deras stora superhit och den perfekta introduktionen till bandet.

De övriga åtta låtarna på debutalbumet Eugenie följde samma spår och jag trodde länge att Popguns alla låtar på något sätt handlade om krossade drömmar. Vackra, sorgliga och helt otroliga Down on Your Knees förstärkte den bilden. Eugenie var känslomässiga tvära kast i form av cyniska, depressiva texter om mycket mer än misslyckade förhållanden.

Långt senare skulle jag upptäcka att The Popguns gjort en ännu bättre låt som heter Still A World Away. En låt som inspirerar, som ger hopp och som får mig att drömma. Men det tar vi en annan gång och till dess nöjer jag mig med att konstatera att The Popguns var nittiotalets bästa band tillsammans med Red Sleeping Beauty och Belle and Sebastian.

Friday, March 27, 2009

Ett år av förändring

Våren står för dörren, fåglarna sjunger utanför mitt fönster och det är egentligen alldeles för sent att skriva en årskrönika men jag vill så gärna dela med mig av mina tankar om förra året.

2008 gav mig mycket tid för eftertanke och jag har lärt känna mig själv bättre. En intensiv men belönande höst innebar den slutliga övergången mellan min ungdomstid och ett mer vuxet förhållande till livet. Jag tror att mitt liv blev mer stabilt under året men ironiskt nog var jag samtidigt nära att ge upp flera saker som har varit ljuset i tillvaron de senaste åren. Jag förlorade nästan mitt livsintresse för fotboll, slutade gå på konserter och övergav min blogg under hösten. Sommarens fotbolls-EM blåste åter liv i mitt sviktande fotbollsintresse och mycket riktigt har jag åter följt Arsenals säsong från den första matchens avspark. Värre var det med musiken. Under hösten gick jag bara på en enda spelning (Nordpolen) och då var det mer för att jag kunde än att jag sett fram emot det. Det fanns många goda möjligheter att se bra band men allt som var i Malmö valdes bort av olika orsaker och jag kan inte säga att jag ångrar att jag missade någon av spelningarna. Nuförtiden finns det bara minuter av lycka på spelningar förutom vid speciella tillfällen som blir allt glesare. En spelning med endast en riktigt bra låt kan inte jämföras med känslan när jag lyssnar på en favoritskiva och i slutet av varje låt börjar tänka på nästa låt.

Från musikåret 2008 bär jag med mig två album till min abstrakta samling för skivor som betyder något speciellt för mig. Under bandnamnet The Indelicates levererar duon Julia Clark Lowes och Simon Clayton en debutskiva som alltmer framstår som det här decenniets stora generationsskiva. Julias piano och Simons gitarr bygger upp berättelser så självklara att det inte är konstigt att ett spår börjar som en ballad för att övergå i en protestsång med upptempo. Julia och Simon är arga. American Demo avhandlar identitetssökande, idolisering, den falska samhörigheten i subkulturer, dubbelmoral, lögner och svikna ideal innan allt ställs på sin spets i avslutande We Hate the Kids som attackerar den ignorans som genomsyrar generation efter generation. American Demo och dess intelligent formulerade samhällskritik är popmusik med en vilja att förändra. Det är svårt att föreställa sig att Julia en gång i tiden bildade The Pipettes och hon gjorde helt klart rätt som satsade på The Indelicates istället.
Förra årets mest älskade skiva heter Crystal Heights och kommer från Andreas Hagmans Celestial som med gästsångerskorna Ulrika Nymark och Malin Dahberg samlat väl valda delar av världens softpopelit. Celestials andra fullängdare inleds närmast episkt med janglegitarrer och en fantastisk sångartist av Ulrika. De följande tre låtarna är en fin transportsträcka men det är först när Malin tar över mikrofonen i skivans titelspår som Crystal Heights lyfter igen. Den avslutande låtkvartetten How Does It Feel, Lonely Boulevard, Try to Understand och Hope You Know hör tillsammans med skivorna This Night and the Next (Laurel Muisc), Songs About You (Language of Flowers) och Your Simple Beauty (The Arrogants) till den vackraste popmusiken som någonsin spelats in. Särskilt Try to Understand och Lonely Boulevard.

Gränserna mellan åren suddas ut. Under förra året upptäckte jag Minipop och Monsters Are Waiting, två Kalifornienbaserade band som båda släppte debutalbum 2007. Skivorna har hunnit spelas många varv och 2008 har nu blivit 2009. Jag står ännu en gång på Mejeriet för att se Hello Saferide. Annika Norlin har till min stora glädje Andrea Kellerman vid sin sida. Annika är en fantastisk historieberättare men jag lyssnar inte så uppmärksamt den här gången. Det var tre år sedan jag senast såg Hello Saferide och jag uppskattar inte konserter lika mycket nu som förr. Jag har haft privilegiet att tidigare fått se nästan alla mina favoritband live och nya upplevelser jämförs ofrånkomligt med spelningar jag redan varit på. Den bestående känslan som följer mitt minskade konsertintresse är dock inte besvikelse. Jag känner tvärtom en oerhörd tacksamhet över att ha fått uppleva flera av världen bästa band både live och på skiva. Skivorna står i min samling och de finaste konserterna bär jag med mig i mitt minne för alltid.

Dagarna blir till år och jag tänker tillbaka på allt fint. När jag går hem skiftar löven på träden i rött och gult, Homesick spelas i mp3-spelaren samtidigt som solen går ned i horisonten och jag blir alldeles tårögd. Två mycket goda vänner till mig har fått en dotter och jag får under en helg vara med och se när hon lär sig att gå på egen hand. Aprilsolen lyser och jag går i kortärmat och blir förstås förkyld. Igen. Den första sommardagen och den svala vinden i håret. Jag tittar på henne. Jag är glad och hon ler tillbaka med ögonen.

Ofta slår det mig att livet är så vackert. En känsla som jag hoppas varar för evigt.